Βράδυ. Ένα μικρό φως ταλαντεύεται για λίγο στο σκοτάδι. Κύματα οι διαβάτες στην προκυμαία. Σε λίγο η πανσέληνος διαχέεται στην ακροθαλασσιά. Γυμνή νυκτωδία σωπαίνει τη πλάση. Σα φιλί άλλης εποχής. Σιωπηλό, έντιμο, βέβαιο για τη δύναμή του. Άξαφνα, ένα ανθρώπινο χέρι γράφει :

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Ποίημα στην άκρη του κόσμου


          Με το διαυγές βλέμμα της αθωότητας των παιδιών ένα μικρό, ένα ελάχιστο ποίημα εναρμόνισε την ύπαρξή του με την καθημερινή πραγματικότητα που οι μεγάλοι επέλεξαν.
          Με τη φωτογένεια που αρμόζει στη συναισθηματική πληρότητα της ύπαρξής του, το ποίημα ξεκίνησε από τις μαγικές ακτές της Νότιας Αμερικής και συνέχισε τον ακατάπαυστο παιδικό ρυθμό του στις φιλόξενες θάλασσες της Ασίας.
          Ο ήλιος τόνιζε την πραγμάτωση του ποιήματος πληκτρολογώντας στον ουράνιο φυσικό υπολογιστή.
Έτσι, κάθε ανθρώπινο βλέμμα μπορούσε ακόμη και από τους δύο πόλους της γης να το απολαύσει :

Η γη των βλεμμάτων

Πανανθρώπινη ένωση δίχως τέλος
συνιστούν τα βλέμματα όλων μας

Κι οι καταιγίδες ακόμη
για την ομορφιά δουλεύουν

Μέχρι τη σύγκλιση των αντιθέσεων
ο ανθρωπισμός θα υπάρχει

Η επικράτηση των παιδικών βλεμμάτων
θα ισχυροποιήσει την αγάπη

Κι η συμπαντική συγκατάβαση
θα διαλύσει κάθε αντίθεση

          Με το κύμα των ωκεανών το ποίημα ξεκίνησε να μεταφέρεται στις λίμνες της Ασίας κι από εκεί στα πολύβουα σοκάκια της Βόρειας Αμερικής.
          Τα παιδιά το αντιλαμβάνονταν παντού πρώτα από όλους τους άλλους ανθρώπους και το χαμόγελο επένδυε στα χείλη τους το μέλλον των πιο χρυσαφένιων ημερών.
          Ώσπου κάπου στην άκρη του κόσμου το μικρό ποίημα ένιωσε την κούραση που αισθάνονται όλα σχεδόν τα ανθρώπινα δημιουργήματα και θέλησε να ξεκουράσει το γυμνό σώμα των αθώων λέξεών του.
          Τότε άκουσε λιγοστές φωνές να χλευάζουν την αθωότητά του και μία στενοχώρια πήρε να κατακλύζει τις φράσεις του.
          Μα ευτυχώς, πολύ σύντομα άκουσε τη φωνή ενός αθώου παιδιού να εκδιώχνει από τη γη όσους απομακρύνονται από τους φυσικούς νόμους της ανθρωπότητας, όπως είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοπροσφορά και η αλληλοεκτίμηση.
          Αφού αιώνες τώρα, μόνο ένα ποίημα μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον πλανήτη.

Γιάννης Πολιτόπουλος

1 σχόλιο: