Βράδυ. Ένα μικρό φως ταλαντεύεται για λίγο στο σκοτάδι. Κύματα οι διαβάτες στην προκυμαία. Σε λίγο η πανσέληνος διαχέεται στην ακροθαλασσιά. Γυμνή νυκτωδία σωπαίνει τη πλάση. Σα φιλί άλλης εποχής. Σιωπηλό, έντιμο, βέβαιο για τη δύναμή του. Άξαφνα, ένα ανθρώπινο χέρι γράφει :

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Το κορίτσι των συναισθηματικών αριθμών


          Τις ανοιξιάτικες νύχτες ένα τρυφερό φως άγνωστου αστεριού υποδαυλίζει τις μυστικές δυνατότητες κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων, οι οποίοι ενέχουν από τη γέννησή τους ήδη τη μαγική ευεργεσία των φυσικών δυνάμεων.
          Ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει στην απαστράπτουσα ζωή της εκλεκτής των αστεριών με το μοναδικής ομορφιάς ονοματεπώνυμο.
          Γιατί την κοπέλα που το άγνωστο αστέρι επέλεξε, για να της χαρίσει μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία, το ονομάζουν όλα τα αστέρια Λεμονιά Γιαλίδη.
          Πρόκειται για το κορίτσι της ανεπανάληπτης θωπείας των αστεριών αλλά και των αριθμών.
          Γιατί κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ανοιξιάτικης νύχτας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Λεμονιά διάβαζε τα αγαπημένα της μαθηματικά – καταλυτική επίδραση των γονιών της άλλωστε – ένιωσε το αστρικό φως να σχηματίζει στο νυχτερινό ουρανό μιαν ολόφωτη σειρά μαθηματικών πράξεων που λίγα παιδιά στην ηλικία της μπορούν να αντιληφθούν.
          Είναι υπέροχο, σκέφτηκε η Λεμονιά και το βλέμμα της φωτίστηκε με την πιο πρωτογενή αγάπη των γνώσεων.
          Τίποτα άλλο δεν απασχολούσε το μυαλό της, τη στιγμή που διέγνωσε πως η επιστήμη των Μαθηματικών ενσαρκώνεται στα χέρια της.
          Κι ένιωσε μια μαγική κι απόλυτα γεωμετρική δύναμη να την ωθεί προς το φεγγαρολουσμένο παράθυρο του εφηβικού της δωματίου.
          Εκεί το βλέμμα της βίωσε μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία. Γιατί στην ηλιόφωτη ουράνια θάλασσα είδε το όμορφο δεξί της χέρι να λύνει μια μαθηματική άσκηση.
          Τη μοναδικότητα αυτής της στιγμής η Λεμονιά ένιωθε να την απολαμβάνει με όλο της το είναι.
          Κι είναι αλήθεια πως εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε δια της ουράνιας μαθηματικής αγάπης, η οποία επρόκειτο να ωθεί τη ζωή της με ακρίβεια προς την επιτυχία.
          Κάπως έτσι δηλαδή :

Γνώση των Αριθμών + Επίτευξη των Πράξεων = Επαληθευμένη Ευτυχία

          Γιατί τόσο η ίδια η Λεμονιά όσο και η ίδια η Φύση γνωρίζουν τη μοναδικότητα των αριθμών.
          Κι είναι αυτή η πρωτογενής ευτυχία που την επόμενη ημέρα ώθησε τη Λεμονιά να γράψει ένα πρωτότυπο αλλά και πρωτοποριακό ποίημα:

Ο πολλαπλασιασμός της Αγάπης
λύνει κάθε γρίφο

Γιατί κι οι ανισώσεις μιλούν
στα πρόθυρα των λύσεων

Ώστε μετατρέπονται σε φιλιά
οι ποικιλομορφίες των λύσεων

          Της άρεσε πραγματικά αυτό το πρωτότυπο ποίημα της Λεμονιάς κι αφού το έγραψε στο προσωπικό της σημειωματάριο, το μετέγραψε και σε ένα μικρό χαρτί, για να το έχει μαζί της, αλλά και το ανέβασε στην ηλεκτρονική εκδοχή της προσωπικής της σελίδας στο «Προσωπικό Βιβλίο».
          Από τη στιγμή εκείνη η Λεμονιά άρχισε να αισθάνεται πως τη συνεπαίρνει ένας μαγικός άνεμος πλησίστιος, ο οποίος με τρόπο μαγικό αναδεύει κάθε ψυχική εκδοχή της εφηβικής της ζωής.   
          Το βλέμμα της πλούτιζε με ομορφιά τους δρόμους στους οποίους περπατούσε με τους φίλους και τα δικά της αγαπημένα πρόσωπα.
          Τόσο στους κλειστούς χώρους, όπως το σχολείο της, όσο και στους ανοιχτούς χώρους, στους οποίους οι παρέες της διάρθρωναν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, η Λεμονιά παρείχε την απόλυτη αρμονία του βλέμματός της.
          Και σαν ήρθε το επόμενο βράδυ, το πρώτο του Μάη, η Λεμονιά επέστρεψε στο δωμάτιό της και σαν ολοκλήρωσε την εμπέδωση των θετικών επιστημών, μετακίνησε το βλέμμα της προς το παράθυρο.
          Ένα ελαφρύ αεράκι Μαγιάτικης ευτυχίας συντάραξε τη φωτογένεια των βλεμμάτων της.
          Τότε ένας φυσικός ήχος ήρθε να μεταμορφώσει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι κοινοί άνθρωποι προσεγγίζουν τη ζωή.
          Ένα κελαΐδισμα ανέμελου αηδονιού ήρθε να χαϊδέψει την ακοή της και να συνεπάρει κάθε εκδοχή των εφηβικών της ονείρων.
          Και μολονότι υπάρχουν πολλοί νέοι, που έπαψαν να πιστεύουν στα παραμύθια, η Λεμονιά κατόρθωσε πολύ γρήγορα διά της απαράμιλλης εξυπνάδας της να αντιληφθεί πως το κελάηδημα συνιστούσε το τελικό αποτέλεσμα μιας πρωτογενούς μαθηματικής ακολουθίας.
          Η Λεμονιά επέστρεψε τότε στο γραφείο της και με την εξυπνάδα της κατανόησε κάθε μαθηματική εκδοχή του ήχου και κατάλαβε ότι αυτό που της έμενε να αναζητήσει δεν ήταν πλέον τίποτα άλλο παρά ο δημιουργός αυτής της ακολουθίας. Μιας ακολουθίας που συνταύτιζε τη συναισθηματική εκδοχή της ζωής με την αμιγώς μαθηματική εκδοχή της.
          Κι ως θετικός χαρακτήρας η Λεμονιά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την επόμενη ημέρα τόσο τις άμετρες δικές της διανοητικές δυνάμεις όσο και τη θερμή συμπαράσταση των φίλων της, κοριτσιών κι αγοριών. 
          Γιατί η Λεμονιά είχε γεννηθεί για μία διάφανη ημέρα.

Γιάννης Πολιτόπουλος

4 σχόλια: