Προμετωπίδα

Οι λέξεις είναι το ισχυρότερο όργανο δημιουργίας. Κάθε πιθανός συνδυασμός τους έχει την απόλυτη, τη μοναδική δύναμη να ονομάζει τα πράγματα και τα φαινόμενα, θεμελιώνοντας έτσι τη βάση της ανθρώπινης σκέψης. Η υπόγεια διαδρομή των λέξεων, Δεκέμβριος 2009, Γιάννης Πολιτόπουλος

Greek Language

The Hellenic Drama


(A poem written in English

with Greek words)


In agony

to apologize

In the hysteria

of our prophetic epitaph


The ecstasy

of the economic ideology

organizes the throne

of misery


But poetry always

embarks to

her lyrical rhythm

without jealousy

for her expatriation


Yannis Politopoulos

VoicesNet

The winner of the March 2011 VoicesNet Writing Contest is "The look of the rain", a short story by Γιάννης Πολιτόπουλος of Greece.

Αρχική Αποφώνιση

Γράφοντας μεταφράζω τη σιωπή, καθώς πληθαίνουν οι απολήξεις των σκέψεων με την απαράμιλλη πανδαισία της λεκτικής ενσάρκωσής τους. Γιάννης Πολιτόπουλος

δ

Το μειλίχιο βλέμμα

Ένα όμορφο δειλινό στις αρχές του φθινοπώρου και το ήρεμο, το μειλίχιο βλέμμα της γυναίκας ατενίζει τις ύστατες αναλαμπές του ήλιου.

Κάτω από τη βεβαιότητα του μετώπου τα μάτια ερωτοτροπούν με την αιωνιότητα της ομορφιάς, με την απεραντοσύνη της θηλυκότητας.

Τα χείλη της γυναίκας βαμμένα στο κόκκινο του δειλινού παραμένουν κλειστά σφραγίζοντας με τη σιωπή τους τη βέβαιη επιστροφή του καλοκαιριού στη ζωή της. Θαρρεί κανείς πως κρύβουν σφιχτά στην αγκαλιά τους ένα υπέροχο μυστικό. Πρόκειται για το αρχέγονο στη ζωή της μυστικό της τελειότητας και του πόθου.

Το στέρνο της είναι κεντημένο με τα αστέρια των καλοκαιρινών νυχτών που αγαλλίασαν στη ζεστή αγκαλιά της ζωγραφίζοντας στο φεγγαρόφωτο τα ανεξίτηλα όνειρα μιας αυθεντικής γυναικείας επιθυμίας μια ζωή χωρίς συνηθισμένα όρια.

Τα χέρια της γυναίκας είναι μπλεγμένα ακριβώς πάνω από τα γόνατά της που φωσφορίζουν κάτω από το λευκό φόρεμα που ντύνει το σώμα της. Οι αντίχειρες ενώνονται κάτω από το δειλινό φως με τρόπο μαγικό εκπέμποντας στο περιβάλλον κάτι από την εντυπωσιακή θηλυκή ομορφιά της την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη ζευγάρι μάτια που να μη ζηλέψει.

Και τότε, κάποια δειλινή στιγμή συμβαίνει το γεγονός που αφιερώνεται στο μειλίχιο βλέμμα της γυναίκας.

Είναι η στιγμή που η τελευταία ηλιαχτίδα του δειλινού διατρέχει την επιφάνεια των ποδιών της ξεκινώντας λίγο κάτω από τα γόνατα και γράφοντας φιλιά καταλήγει πρώτα στους τέλεια λαξευμένους αστραγάλους της και τελικά στα πανέμορφα και συμμετρικά δάχτυλά της όπου κι αφήνει μεθυσμένο από πόθο την ύστατη δύναμή του αφιερωμένο για πάντα στη λατρεία της σάρκινης παρουσίας της γυναίκας ως θεάς του δειλινού.

Πρόκειται για μια διαδικασία, για ένα γεγονός που η γυναίκα βιώνει ολοκληρωτικά αλλά με τρόπο φυσικό, καθώς είναι συνηθισμένη στη λατρεία που της αποδίδεται με κάθε ευκαιρία από όλη την πλάση με τρόπο πρωτόγνωρο, εκπληκτικό, μαγικό. Γιατί έτσι συμβαίνει να ζει η γυναίκα τον ερχομό των νυχτών σε όλες τις εποχές, αφού τίποτα δεν μπορεί να της στερήσει το μυστήριο της απαστράπτουσας ομορφιάς της.

Τη στιγμή που η τελευταία ηλιαχτίδα χάνεται από τα πόδια της, τα χείλη της γυναίκας ανοίγουν απαλά σα λουλούδι και με τρόπο παραμυθένιο ευχαριστούν τη φύση για τη λατρεία της με ένα επιφώνημα αγαλλίασης που μόνο ο ήλιος αντιλαμβάνεται.

Έπειτα, η γυναίκα ανασηκώνεται από τη θέση της και μέσα στο κατάλευκο φόρεμά της απομακρύνεται λικνιζόμενη μέσα στο πρώτο σκοτάδι ευτυχισμένη που βιώνει το ταξίδι του ήλιου στο σώμα της με τον πιο παραμυθένιο τρόπο.

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Το γλωσσάριο της ευτυχίας


          Επιστρέφει κάποιος στις απαρχές των συναισθημάτων του, όταν χορεύουν στη μνήμη του τα πρωτόλεια συναισθήματα μιας ηλιόλουστης ευτυχίας.
          Γιατί η ίδια η λειτουργία της μνήμης ενέχει στα πιο κρυφά σημεία της την τακτική της συναισθηματικής επανόδου.
          Την αξία τους όμως όλα τα στοιχεία της ανθρώπινης ζωής την αποκτούν μέσα από τη λεκτική τους πραγμάτωση.
          Γι’ αυτό το λόγο, όταν ενώνονται οι λέξεις, τότε ενδυναμώνονται και η μοναδικότητα της ύπαρξης καθώς κι η αξία της ίδιας της ανθρώπινης συνύπαρξης.
          Κι όταν καταγράφονται τα αστέρινα ποιήματα στην άκρη των ανθρώπινων χειλιών, τότε συμβαίνει να ανακάμπτει η ευτυχία της πιο μελωδικής ανθρωπιάς.
          Όπως όταν χορεύουν δύο καρδιές κάτω από το φως των ανεπαίσθητων στροβιλισμών της αγάπης.
          Αυτός είναι ο λόγος που ένα μικρό ποίημα σταλάζει τη συγχορδία των λέξεών του στο γυμνό σώμα του λευκού χαρτιού.
         
Της χαράς η ανάμνηση
στα μάτια φεγγίζει

Των φιλιών οι απόπειρες
τα όνειρα πληθαίνουν

Και των χειλιών ο έρωτας
σα θάλασσα φτερουγίζει

          Και δεν αλλάζει η ζωή των ευτυχισμένων διαλόγων παρά μόνο τη στιγμή που ο ήλιος της γραφής εξομολογείται τη γενέθλια εισροή του στο πιο κοινό συναίσθημα των ανθρώπων όπου κι όποτε υπάρχουν.
          Αφού η ζωή διαρκώς μηχανεύεται τους δρόμους για των αστεριών την αγάπη.
          Μέχρι που η μουσική των λέξεων ανάβει φωτιά στην πανσέληνο της αγάπης.
          Αφού πρυτανεύουν ακόμη οι άνθρωποι στην επιφάνεια των πραγμάτων με μόνο κόστος μια φεγγαραχτίδα.
          Γιατί κάποτε διαλογίζονται και οι λέξεις και καμιά φορά και η ίδια η σιωπή.
          Αφού διαρκώς λάμπει ο έρωτας σα γλωσσάρι άλλων πλανητών, στη γη των οποίων βασιλεύει η θάλασσα της αγάπης.
          Ώσπου σφαλίζουν των αστεριών οι ανάσες και μία μουσική ευφρόσυνη απλώνει τα χάδια της στη ζωή των ανθρώπινων επιθυμιών που κλιμακώνονται με ρυθμό γαλάζιας θάλασσας στη μνήμη των θεών της αγάπης.
          Αφού των ανθρώπων τα χείλη ανοίγουν ακόμη στο φως. Και η ζωή ακροβατεί στην ηλιόλουστη ευτυχία της.

Γιάννης Πολιτόπουλος

5 σχόλια:

 1. Very beautiful, the things that you said, and the rolling waves, thanks Yannis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. What a lovely beach and photo - sometimes I wish I lived nearer the ocean. Have a wonderful week ahead!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. it's hard to understand the google translator!!!
  so I enjoy that image and the view
  happy February

  ΑπάντησηΔιαγραφή