Στοιχεία Ταυτότητας

Στοιχεία Ταυτότητας : *Ιδιοκτήτης : Βάνια Γαντζού *Έτος Ίδρυσης : 1999 *Διεύθυνση : Σκενδεράνη 7 - Δημητριάδος, Βόλος *Τμήματα Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου *Τηλέφωνο : 24210 55900 * Ταχυδρομικός Κώδικας : 38221 *Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο : Fourkoyote@yahoo.gr *Συντάκτης : Γιάννης Πολιτόπουλος

Καιρικές συνθήκες

Πίνακας Ανακοινώσεων

Πίνακας Ανακοινώσεων :*Ώρες Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή : 15:00- 21:00.*Οι σημειώσεις των μαθημάτων είναι δωρεάν.* Παρέχεται δωρεάν υποστήριξη σε όλα τα δευτερεύοντα μαθήματα.* Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο γλέντι θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου από τις 3:00 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

Στη διαδοχή των εποχών

Στη διαδοχή των εποχών

Καθηγητές

Διδάσκουν : *Βάνια Γαντζού : Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία *Γιάννης Πολιτόπουλος : Έκθεση, Ιστορία *Άντζελα Κακρυδά : Μαθηματικά *Δήμος Ζαχαρός : Φυσική, Χημεία *Ευαγγελία Ξηροφώτου : Βιολογία *Σοφία Αγδινιώτη : Λατινικά *Ρούλα Ιτούδη : Αρχές Οικονομίας

Google+ Friends

Google+ Friends

Διεθνείς Διακρίσεις

Διεθνείς Διακρίσεις :

* VoicesNet (U.S.A.) : The winner of the March 2011 VoicesNet Writing Contest is "The Look of the Rain", a short story by Yannis Politopoulos of Greece.

* Petra M. Jansen (Tool4spirit, Germany) : Dear Yannis. Poetry and art overcomes borders. 15 nations come together for an international exchange. If you like, I (we) invite you from Greece, when we organize the next international Writers/ Poetry Festival in 2017.

Blogers

Blogers

Recent Comment

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

The dream of spring

The sweet wind of spring
embraces words

On the beaches of the lips
phrases scent

How beautiful are waving now
the syllables of love

As unspeakable childhood dreams
embraced the proposals

And a sound of silence
breaths  the arrival of spring

Now that blooms the sea
nights accompany our dreams

And the sun  smiling
lights up blue in our memory

Yannis Politopoulos

Το μικρό πεζό κείμενο
της εβδομάδας

Δεξιά του φωτός

          Εκείνη τη χειμωνιάτικη ημέρα η Μαρία ένιωθε διαφορετικά από το πρωί. Σα να είχε ανακαλύψει ένα καινούριο κόσμο γεμάτο στάλες ευτυχισμένης εφηβικής ζωής.
          Έτσι, μολονότι κουρασμένη από τις πολλές και ποικίλες καθημερινές δραστηριότητές της η Μαρία αυτή τη φορά δεν κοιμήθηκε νωρίς.
          Διάλεξε το πιο όμορφο τετράδιό της κι άρχισε να γράφει ένα αυθεντικά δικό της κείμενο:
«Θα ήθελα να μπορούσα να ζήσω σε όλα τα σπίτια που υπάρχουν. Ίσως γι' αυτό να μ' αρέσει τα βράδια να κοιτάζω στα παράθυρα των διαμερισμάτων που έχουν αναμμένο φως και τραβηγμένες κουρτίνες. Γιατί έτσι μπορώ να κλέψω λίγο από τη ζωή των ανθρώπων που μένουν εκεί.
Θα ήθελα να μπορούσα να ζήσω σ' εκείνο το σπίτι το χτισμένο σε μεγάλη κλίση στη Λαμία, στο άλλο στη Θεσσαλονίκη με τα όμορφα λουλούδια στη βεράντα, σ' ένα από τα σπιτάκια της συνοικίας της αγάπης στο Ντεπό, σ' εκείνο το διαμέρισμα ακριβώς μπροστά στη θάλασσα στα Σύβοτα της Λευκάδας, σε κάποια από τις μικροσκοπικές μονοκατοικίες με τις πολύχρωμες πόρτες και τα ξύλινα παραθυρόφυλλα στην Άνω Πόλη, σ' εκείνο το μικρό σπιτάκι με την όμορφη αυλή στα Ανώγεια.
Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Σ' ένα μικρό διαμέρισμα με θέα το Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη ή στις πανέμορφες πολυκατοικίες της Βαρκελώνης με τα μικρά και ανθισμένα μπαλκονάκια και συγκεκριμένα σ' εκείνο με τα απλωμένα στο μπαλκόνι ποδήλατα.
Θα ήθελα να μπορούσα να περπατήσω σε όλους τους δρόμους και όλα τα σοκάκια του κόσμου, όπου τα όμορφα μάτια μου να τραβούσαν φωτογραφίες με ένα βλέμμα και να αποτύπωναν κάθε ομορφιά τριγύρω.
Θα ήθελα να προλάβαινα να διαβάσω όσα βιβλία υπάρχουν. Θα ήθελα να μπορούσα να γνωρίσω όλους τους ανθρώπους που υπάρχουν και έχουν υπάρξει.
Θα ήθελα να μπορούσα να είμαι πολλοί. Να είμαι ζωγράφος, ηθοποιός, συγγραφέας και ποιητής, συνθέτης, πιανίστας και βιολιστής και φωτογράφος.
Θα ήθελα να γνωρίσω τα πάντα.  Θα ήθελα να είμαι τα πάντα!»
Όταν τελείωσε, η Μαρία διάβασε το κείμενό της κι αισθάνθηκε μία πολύ βαθιά αγαλλίαση, γιατί είχε υλοποιήσει για άλλη μία φορά κάτι που πραγματικά αγαπούσε. Ήταν σα να χόρευε πάνω στις λέξεις! Και η Μαρία ήξερε καλά να χορεύει.
Την επόμενη ημέρα η Μαρία χόρευε με έναν πιο εντυπωσιακό τρόπο, που η χαρά της απλωνόταν και στα βλέμματα όλων όσων βρίσκονταν δίπλα της.
Κι ήταν σίγουρη πως το επόμενο καλοκαίρι της θα ήταν η εποχή της πιο ξεκούραστης γραφής.

Γιάννης Πολιτόπουλος

Γνωστική συμβολή στους μαθητές
της Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Η τεχνική του Σχολιασμού
στη Λογοτεχνία

Δομή και Περιεχόμενο:

1η Παράγραφος:

α. Σύντομη απόδοση του νοήματος
β. Επισήμανση των εκφραστικών τρόπων απόδοσης του νοήματος και του ρόλου τους ως προς την πρόσληψή του από τον αναγνώστη
γ. Αναφορά στις ιδεολογικές και λογοτεχνικές επιδράσεις και καταβολές του συγγραφέα καθώς και στο ιστορικό περίγραμμα


2η Παράγραφος:

α. Αναφορά στο δομικό ρόλο του νοήματος μέσα στη συνολική δομή και σύνθεση του κειμένου
β. Αιτιολογημένος χαρακτηρισμός της επιλογής του συγγραφέα(προσωπική άποψη)
γ. Διακειμενικότητα: Σύγκριση ή αντίθεση με άλλο κείμενο
δ. Αναφορά στο ρόλο του νοήματος και των ερμηνειών ή προεκτάσεών του στην εποχή μας(π.χ.: αποδοχή, επιβεβαίωση, απόρριψη)


Γιάννης Πολιτόπουλος
Φιλόλογος Μ.ΝΕ.Σ. – Α.Π.Θ.

The Spring of soul


should be our donation to children

Vania Gantzou - Politopoulou 

4 σχόλια:

dianne είπε...

Beautiful thoughts dear Yannis, such a lovely way to look at the dreams of Spring.
Warm greetings
xoxoxo ♡

MARTY είπε...

yes spring is coming at last! beautiful words and "wish you were here", what a great song !
happy sunday Yannis ans Vania

Al είπε...

Beautiful - the beaches of the lips is a great turn of phrase. And I love that Floyd song!

aimarii είπε...

This poem is like a lovely ode to Spring. There are a lot of charming figures of speech. I like.