Προμετωπίδα

Οι λέξεις είναι το ισχυρότερο όργανο δημιουργίας. Κάθε πιθανός συνδυασμός τους έχει την απόλυτη, τη μοναδική δύναμη να ονομάσει τα πράγματα και τα φαινόμενα, θεμελιώνοντας έτσι τη βάση της ανθρώπινης σκέψης. Η υπόγεια διαδρομή των λέξεων, Δεκέμβριος 2009, Γιάννης Πολιτόπουλος

VoicesNet

The winner of the March 2011 VoicesNet Writing Contest is "The look of the rain", a short story by Γιάννης Πολιτόπουλος of Greece.

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Στην αγκαλιά των λέξεων


   Στις αρχές του χειμώνα. Είναι η ημέρα της βροχής. Το νερό κυλά θωπεύοντας τις ιστορίες των ανθρώπων. 
   Ακόμη και η βροχή όμως εντυπωσιάζεται από τη δύναμη της όμορφης γυναίκας, η οποία περπατά αγαπώντας όλες τις εκδοχές της ζωής και κυρίως την αγάπη. 
   Γιατί το παρόν της όμορφης αυτής γυναίκας διαμορφώνεται από τον κυματισμό των συναισθημάτων της. 
    Το βλέμμα της αγγίζει τις λέξεις που ταξιδεύουν από το βορρά προς το νότο μιας αθώας παιδικής αγάπης που γεννιέται στα χείλη της αιωνιότητας. Ο βηματισμός της γυναίκας αυτής είναι τόσο γλυκός που η αγάπη της γης για τις στάλες της βροχής την προστατεύει από κάθε πιθανή απροσεξία. 
     Γιατί συμβαίνει συχνά στη ζωή των ανθρώπων που αγαπούν αυθεντικά, να έρχεται μια βρόχινη στιγμή που η αγάπη αγκαλιάζει ακόμη και τη φυγή μιας παρελθοντικής αμοιβαιότητας. 
     Στη βρόχινη πορεία της η γυναίκα καθιστά την ίδια τη ζωή της ποιητική εκδοχή της βροχής, για να αισθάνεται καθημερινά πως μία αγάπη επιβραβεύει το ποιητικό μέλλον των βημάτων προς την ευτυχία. 
     Και μπορεί η ίδια να μην έχει ακόμη τη φυσική δυνατότητα να το βλέπει, καθώς βηματίζει στην αγκαλιά του μέλλοντος, συμβαίνει όμως η ζωή να την οδεύει κιόλας προς την απεραντοσύνη μιας ανθρώπινης ευτυχίας. 
     Άλλωστε, οι στάλες της βροχής μόλις την αγγίζουν και από την ομορφιά της πέφτουν στον απόηχο των τραίνων, γράφουν στην κρυφή ζωή των σκέψεων το μικρό ποιητικό παιδί των σκέψεων της ίδιας της φύσης. Με βρόχινα γράμματα το βλέμμα όλων όσων αγαπούν μπορούν να διαβάσουν: «Στην αθώα αγκαλιά των λέξεων η μνήμη συναντά τον εαυτό της. 
    Κι είναι μια μόνο λέξη η οποία ζωγραφίζει τη θαυμαστή σιωπή μιας άλλης εποχής.». Αντικρίζοντας τις λέξεις η γυναίκα αγκαλιάζει με το βλέμμα της το βρόχινο φως που αναγνωρίζει στο βλέμμα των ματιών της τη διαχρονική αφορμή μιας λεκτικής θεότητας. 
   Συμβαίνει τότε, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη διαδοχή των εποχών, η γυναικεία φαντασία να ταλαντεύει τη διαδοχή των λέξεων όπως επρόκειτο η φύση να ταλαντεύει τη διαδοχή βλεμμάτων που αγαπιούνται και χάρη στην αγάπη ακραγγίζουν τα χάδια της απεραντοσύνης. 
   Αφού σαν ήλιος των λέξεων και η βροχή των συναισθημάτων της φύσης λάμπει στο μέλλον της γυναίκας που αγαπά τη διαδοχή των εποχών και πιστεύει ακόμη στα θαύματα της αυθεντικής αγάπης. 
     Γιατί κάθε σταγόνα είναι το φιλί μιας λέξης που υπάρχει για πάντα. 

Γιάννης Πολιτόπουλος

13 σχόλια:

**Perler på snor** Dorthe είπε...

Dear Yannis!

It is a wonderful post! Your reflection on life, touches me very much!
Beauty in words and pictures that fit together synchronously.

All the best to you and your family,
hugs, Dorthe

Gert Jan Hermus είπε...

Again you wrote beautiful words Yannis!!

Greetings from the Netherlands! ;-)
dzjiedzjee.blogspot.com

Al είπε...

I do like this photo, with the beautiful woman and her scattered reflection, and the intriguing words.

Wingfall at dusk είπε...

Such beauty here! Always there is such beauty here.

MARTY είπε...

here, in your bloghouse, I find beauty with your images and your words ! truly, this is so nice...
wish you and Vania a lovely week

Irene είπε...

Great shot ... love the reflection!

Irene

Eleftheria P είπε...

Πολύ όμορφα τα λόγια σας ! Εφιστούν την προσοχή του αναγνώστη στις λεπτομέρειες του φθινοπώρου. Μια στάλα, μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από νερό, που μοιάζει πιο πολύ σαν ιστορία ! Ευχαριστούμε που μας το θυμίζετε αυτό ! :)
Καλές γιορτές, πάντα με υγεία !

P.s. Υπέροχο τραγούδι !!

Carraol είπε...

Magnificent harmony of words and image, pure beauty! Thanks a lot for visiting and Happy Holidays. Great music!

MARTY είπε...

MERRY CHRISTMAS to you and your family
keep on with your lovely words
they make happy

Gert Jan Hermus είπε...

Merry Christmas to you and your family from the Netherlands Yannis! ;-)
dzjiedzjee.blogspot.com

Elisabete είπε...

Have a happy new year!

Mary Voyiatzaki είπε...

Καλη χρονια, Παρεμβαση!
Τι ομορφο κειμενο, ειδικα η φραση: '' Στη βρόχινη πορεία της η γυναίκα καθιστά την ίδια τη ζωή της ποιητική εκδοχή της βροχής. '' Μου αρεσει να το διαβαζω και να το ξαναδιαβαζω...
Ευχαριστω που μου μαθατε να αγαπαω τη Λογοτεχνια.

Χριστίνα Αποστολοπούλου είπε...

Γιάννη, κάποτε μου είχες πει να αγαπάω το τυχαίο... Γιατί το μεγαλείο του ξεπερνά τις προμελετημένες πράξεις... Φυσικά είχες δίκαιο! Και μπορώ μόνο να σου γράψω για το ρίγος που με διαπέρασε όταν διάβασα το κείμενο σου <>. Και ειδικά όταν το βλέμμα μου έπεσε στην ημερομηνία... 14/12! Την μέρα της γενέθλιας επετείου των 18 μου χρόνων... Ευχαριστώ.