Στοιχεία Ταυτότητας

Στοιχεία Ταυτότητας : *Ιδιοκτήτης : Βάνια Γαντζού *Έτος Ίδρυσης : 1999 *Διεύθυνση : Σκενδεράνη 7 - Δημητριάδος, Βόλος *Τμήματα Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου *Τηλέφωνο : 24210 55900 * Ταχυδρομικός Κώδικας : 38221 *Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο : Fourkoyote@yahoo.gr *Συντάκτης : Γιάννης Πολιτόπουλος

Καιρικές συνθήκες

Πίνακας Ανακοινώσεων

Πίνακας Ανακοινώσεων :*Ώρες Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή : 15:00- 21:00.*Οι σημειώσεις των μαθημάτων είναι δωρεάν.* Παρέχεται δωρεάν υποστήριξη σε όλα τα δευτερεύοντα μαθήματα.* Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο γλέντι θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου από τις 3:00 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

Στη διαδοχή των εποχών

Στη διαδοχή των εποχών

Καθηγητές

Διδάσκουν : *Βάνια Γαντζού : Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία *Γιάννης Πολιτόπουλος : Έκθεση, Ιστορία *Άντζελα Κακρυδά : Μαθηματικά *Δήμος Ζαχαρός : Φυσική, Χημεία *Ευαγγελία Ξηροφώτου : Βιολογία *Σοφία Αγδινιώτη : Λατινικά *Ρούλα Ιτούδη : Αρχές Οικονομίας

Google+ Friends

Google+ Friends

Διεθνείς Διακρίσεις

Διεθνείς Διακρίσεις :

* VoicesNet (U.S.A.) : The winner of the March 2011 VoicesNet Writing Contest is "The Look of the Rain", a short story by Yannis Politopoulos of Greece.

* Petra M. Jansen (Tool4spirit, Germany) : Dear Yannis. Poetry and art overcomes borders. 15 nations come together for an international exchange. If you like, I (we) invite you from Greece, when we organize the next international Writers/ Poetry Festival in 2017.

Blogers

Blogers

Recent Comment

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Η θηλυκή σιωπή

           Ντυμένη όπως πάντα την καταληκτική σιωπή των χειλιών της η γυναίκα μπήκε στο λεωφορείο και κάθισε στην πρώτη θέση δίπλα στο παράθυρο, ακριβώς πίσω από τον οδηγό.
          Η εκκίνηση του ταξιδιού ταυτίστηκε στα χέρια της με το άνοιγμα ενός βιβλίου. Γιατί η ανάγνωση προϋποθέτει τη σιωπή και την εσωτερικότητα ακόμη κι όταν κάποιος βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο. Προϋποθέτει επίσης να παύει να σκέφτεται κανείς ακόμη και τη βία, την ασχήμια της ζωής και κυρίως την προσωπική ομορφιά.
          Η γυναίκα της ανάγνωσης ήταν πάντα μία γυναίκα που κοίταζε. Μόνο που δε γνώριζε ποτέ προς τα πού ακριβώς να κοιτάζει.
          Η αλήθεια είναι πως κάποτε, μικρή ακόμη, κοίταξε το πρόσωπό της σε έναν τεράστιο καθρέπτη παλιάς εποχής και με εκείνο το πρώτο βλέμμα επέβαλε μια παύση στη θηλυκότητά της. Μετατράπηκε δηλαδή σε μια ζώσα θηλυκή σιωπή.
          Και τώρα, ξεκινώντας ένα σύντομο ταξίδι αναζητά το βλέμμα της εκείνο στις σελίδες ενός βιβλίου που επιτείνει τη σιωπή της ύπαρξής της.
          Η σιωπηλή της ανάγνωση δε διακόπτεται ούτε από τις πεζολογικές διαπιστώσεις των συνεπιβατών της, αυτών των τυχαίων συνοδοιπόρων της ομορφιάς και της σιωπής της.
          Με τα δάχτυλά της η γυναίκα θωπεύει το εξώφυλλο του βιβλίου που κοσμείται από τη φωτογραφία μιας γυναίκας που το σώμα της τυλιγμένο σε ένα μαύρο διχτυωτό σάλι περιπλανιέται σε μια καλοκαιρινή αμμουδιά δίπλα σε παλιές βάρκες που ταξίδεψαν όνειρα ζευγαριών σε κάποια μακρινή εποχή.
          Έτσι, τα δάχτυλα της γυναίκας αγγίζουν μια άλλη, μια παρελθοντική σιωπή.
          Κι ήταν σα να επιθυμεί να επιτρέψει σε εκείνη τη σιωπή να διεισδύσει στο σώμα της διαμέσου της λευκής επιδερμίδας των χεριών.
          Γι’ αυτό συνεχίζει να αγνοεί το αδηφάγο αρσενικό βλέμμα της διπλανής θέσης, το οποίο άλλωστε τίποτα δε θα μπορούσε να προσθέσει στην εσωτερική περιπέτεια της ανάγνωσης που η ίδια απολαμβάνει ταξιδεύοντας.
          Όμως αντιπαθεί τους σταθμούς, αντιπαθεί τις στάσεις, την παρέκκλιση από την πορεία της ενσωμάτωσης της γραφής στο θηλυκό σώμα και στη θηλυκή μνήμη της.
          Πραγματικά άλλωστε, γραφή και σταθερότητα, γραφή και μονιμότητα, είναι ζευγάρια αχώριστα που ενοικούν αποκλειστικά στο κορμί των λίγων σε αριθμό θηλυκών σιωπών, από αυτές που δεν είναι εύκολο να συναντά κανείς σε μία εποχή πολυακουστικότητας όπως η σημερινή.
          Μόνο ο χαμηλόφωνος γλυκός ήχος της αλλαγής των σελίδων μπορεί να εντάσσεται στην περιπέτεια που ζει συντροφιά με ένα βιβλίο προσεκτικά κι απόλυτα επιλεγμένο. Γιατί Λογοτεχνία είναι ο έρωτας των λέξεων και λογοτεχνία χωρίς διάκενα θηλυκής σιωπής δεν προφέρεται ποτέ στα χείλη μιας πραγματικής γυναίκας που διαβάζει από επιλογή κι όχι από συνήθεια ή θλίψη
Γιάννης Πολιτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: